FAQ

Waar verwijst de kijkhoek naar?

De ijkhoek bepaalt het wijdte van het zicht dat de camera kan opnemen. Hoe dichter de kijkhoek bij de 180 graden is, hoe groter uw uitzicht.

Wat betekent infrarood in deze context?

Infrarood verlichting bij een achteruitrijcamera zorgt voor een zwart-wit beelden ‘s nachts of wanneer de camera niet voldoende licht ontvangt. Infrarood lampen zijn onzichtbaar voor het blote oog en zijn meestal te vinden op de high-end camera’s. Ze zijn in staat om beelden van goede kwaliteit te produceren terwijl er zeer weinig licht is.

Wat betekent omgekeerd beeld (spiegelbeeld) bij een achteruitrijcamera?

Wat zou er gebeuren als u een normale camera gebruikt als achteruitrijcamera? Denk eens goed na. Wat er aan de linkerkant van het scherm zou afspelen zou vanuit uw blikveld aan de rechterzijde voorvallen. Wat het spiegelbeeld doet is het horizontaal kantelen van de beelden zodat uw blikveld synchroon loopt met de beelden op het display.

CCD versus CMOS-camera’s?

CCD-camera’s zijn high-end camera’s die beelden van hoge kwaliteit zullen produceren. Een CCD sensor zorgt in vergelijking met een CMOS sensor voor veel betere kwaliteit beelden en een groter kleurencontrast. Hierdoor zijn de beelden altijd van uitstekende kwaliteit, ook in het donker! CMOS achteruitrijcamera’s kosten een stuk minder dan CCD-camera’s, maar vereisen gewoonlijk infraroodtechnologie om beelden in het donker te produceren.

Analoge versus draadloze achteruitrijcamera-systemen?

Draadloze achteruitrijcamerasystemen zijn van zeer geraffineerde techniek en zijn zeer gevoelig voor externe interferentie. Voordeel is wel dat er geen kabel nodig is voor de beeldoverdracht, maar als er ruis in de ether is zullen deze beelden van zeer slechte kwaliteit blijken. Het is mogelijk om achteruitrijcamera’s te kopen die interferentie uitfilteren, maar deze zijn vaak duur in aanschaf. Analoge systemen zijn betrouwbaarder, maar vaak wel iets omslachtiger te installeren.

Wordt een achteruitrijcamera verplicht in de toekomst?

Dit is moeilijk aan te geven. Er zijn wetenschappers en politici die ervoor pleiten omdat het veel schade en verkeersslachtoffers kan voorkomen. In een studie uit de Verenigde Staten blijkt dat het verplichten van een achteruitrijcamera alleen al in Los Angeles zo’n 70 doden zou voorkomen. Op basis van dit onderzoek heeft de Amerikaanse regering besloten dat vanaf 2018 elk nieuw voertuig voorzien moet zijn van een achteruitrijcamera. Of en wanneer dit in Nederland wordt verplicht is niet bekend.

Mag ik filmen op de weg?
Ja, dit mag tegenwoordig met dashcams, dus waarom niet met een achteruitrij camera? Overigens is het legaal zijn van filmen op de weg niet vanzelfsprekend in alle landen op de wereld. Wij willen daarom aanraden altijd de plaatselijke wetgeving van het betreffende land te raadplegen. Hoewel er in de praktijk geen prioriteit aan wordt gegeven kan dit leiden tot hoge boetes!

Hoe moet ik een achteruitrijcamera inbouwen?
Dit vergt een uitgebreide uitleg die we hier hebben beschreven.

Heeft u nog andere vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!