Hoe inbouwen?

U heeft of wilt een achteruitrijcamera kopen, maar heeft een aantal vragen over de inbouw. Regelmatig krijgen wij vragen van liefhebbers en gebruikers over het inbouwen van een achteruitrijcamera. Inbouw is niet erg moeilijk zodra men weet waar rekening mee te houden en een professional is niet altijd nodig voor het aansluiten van dergelijke systemen. Speciaal voor deze doe het zelf doelgroep hebben wij een aantal tips op deze pagina opgesomd. Houd bij de inbouw altijd rekening met het soort camera en de specificaties van het betreffende voertuig. Vanwege de vele modellen is een eenzijdige inbouwinstructie niet te geven, wij behandelen enkel de meest voorkomende tips om u goed op weg te helpen.achteruitrijcamera-schema-inbouwen

Test de achteruitrijcamera voordat u gaat inbouwen
De meeste achteruitrijcamera’s worden geleverd met een meekijkschermpje en een camera die de gebeurtenissen achter de wagen filmt en indien inbegrepen meldingen weergeeft. De beelden kunnen zowel draadloos als met een aangesloten kabel op de monitor worden weergegeven. Voordat u overgaat tot het inbouwen van een achteruitrijcamera is het van belang vooraf te testen of de set voldoende functioneert. Dit kunt u doen door de set te testen vooraf aan de inbouw en voorkomt vervelende verassingen als de gehele set eenmaal is aangesloten. Lees daarbij altijd de volledige meegeleverde handleiding door, dit voorkomt dat u een aantal tips of specificaties over het hoofd ziet.

Plaatsen van de monitor
Dit is waarschijnlijk de meest eenvoudige installatie handeling. De meeste monitoren worden geleverd met een zuignap of een handige inbouwbeugel. Houd er altijd rekening mee dat de plek van plaatsing niet ten kosten gaat van de chauffeurshandelingen of het zicht op de weg. Als u een achteruitrijcamera heeft die verbonden is met een kabel is het altijd aan te raden de kabel pas in de monitor te plaatsen als het cameraatje is geplaatst. Het vooraf plaatsen van de kabel kan de monitor namelijk beschadigen als tijdens de installatie aan wordt getrokken of per ongeluk wordt meegesleurd.

Inbouwen van de achteruitrijcamera
Er zijn tientallen, zo niet honderden achteruitrijcamera’s te koop en elke systeem, evenals het type voertuig, vergt een andere aanpak. Dit is overigens ook van toepassing bij de parkeersensoren. Toch zijn er een aantal universele zaken om rekening mee te houden. De meest voorkomende problemen vinden plaatst met het boren van de gaatjes en de plaatsing van de camera.

Het is bij de plek van plaatsing altijd van belang of de camera op de betreffende plek een juiste weergave van het voertuig wordt weergegeven. Plaats de camera daarom altijd in het midden van het voertuig en bekijk of de beelden een correcte weergave geven zoals beschreven in de handleiding. Als dit overeenkomt weet u waar de achteruitrijcamera het best geplaatst kan worden. Afhankelijk van het model dat u heeft, kunt u hier de gaatjes boren om de kabel te plaatsen. Bij een aantal achteruitrijdcamera systemen zijn geen gaatjes nodig, maar kan het systeem worden ingebouwd met behulp van een plakvoet. Maak daarbij altijd de ondergrond zuiver zodat het plakvoetje goed blijft kleven.

Bij de meeste systemen zijn een aantal inbouw filmpjes te vinden op youtube om u beter te helpen. Hieronder vindt u daar een voorbeeld van. Toets op youtube het betreffende modelnummer of merk in en de kans is groot dat u een duidelijke instructiefilmpje vindt.

Overige korte tips bij de inbouw van een achteruitrijcamera

  1. Werk een eventuele kabel van de achteruitrijcamera goed weg. Een niet weggewerkte kabel is niet alleen lelijk om te zien, maar kan schade toebrengen aan de set. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand per ongeluk blijft haken aan een uitstekende kabel en zodoende het hele systeem na de knoppen helpt.
  2. Bij een aantal achteruitrijcamera’s dienen gaatjes te worden gemaakt voor de kabel. Houd hierbij altijd rekening met de plek van het gaatje en/of dit geen schade kan aanbrengen, aan bijvoorbeeld de isolatie. Vooral bij kampeerwagens is dit een veelvoorkomend probleem. Ook wilt u niet dat er gaatjes worden geboord die daarna niet bruikbaar blijken te zijn. Controleer altijd of de beelden op de betreffende plek voldoen aan de wensen.
  3. Tijdens de inbouw kan het altijd voorkomen dat bepaalde kleine onderdelen verloren gaan door een verkeerde installatie van de achteruitrij camera. Ga daarom voor aanschaf na of deze onderdelen los zijn te verkrijgen, bij de meest Nederlandse leveranciers is dit het geval. Ook handig als na verloop van tijd iets mis mocht gaan!

Wij wensen u veel succes met de aansluiting van dit handig stukje technologie. Mochten er nog vragen zijn over een achteruitrijcamera inbouwen? Schroom dan niet om ons of de leverancier deze te stellen!